Karakola’ya ne için gidilir?
Suç duyurusunda bulunmak için doğrudan polise, jandarma veya savcılığa başvurabilirsiniz. Bir suçun mağduru olduysanız veya soruşturma için bildirme zorunluluğu olmayan bir suçtan haberdar olduysanız, öncelikle jandarma veya polis karakoluna başvurmayı düşünmelisiniz.
Karakola neden çağırılır?
Suç şüphesiyle soruşturulan kişiler, soruşturma konusu hakkında ifade vermek üzere polis karakoluna çağrılabilir. Suç olayıyla ilgili şüpheler ifade verildikten sonra bile giderilemezse, ifade vermek üzere çağrılan kişi hakkında cezai işlem başlatılabilir. Polis karakolunda ifade vermek korkutucu ve stresli bir süreç olabilir.
Karakol ifadesinden sonra ne olur?
Polis karakolunda ifade verdikten sonraki süreç Kişinin polis karakolunda ifadesi alındıktan sonra savcılıkta soruşturma süreci devam eder. Kolluk kuvvetleri şikayetçi veya şüpheli hakkında topladıkları delilleri savcılığa sunar.
Karakola şikayetten sonra ne olur?
Suç duyurusunda bulunulması üzerine polis, konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına bildirir, Cumhuriyet savcılığının emir ve talimatları doğrultusunda olayı soruşturur, savcılık tutanağı düzenler ve dosyayı Cumhuriyet savcılığına iletir.
Beni rahatsız eden birini nasıl şikayet ederim?
Şikayet talebinizi ilgili adliye binasındaki savcılığa fiziki olarak iletebileceğiniz gibi UYAP üzerinden online olarak da gönderebilirsiniz. Ancak UYAP Vatandaş Portalı üzerinden dilekçe göndermek için elektronik imza veya mobil imza kullanmanız gerekmektedir.
Karakola gitmek ne demek?
Bu nedenle, hem büyük hem de küçük suçlarda, şüpheli veya mağdur olarak maruz kaldığımız bir olay hakkında polise yaptığımız ifadeye ifade denir. Bazen bunu kendimiz yaparız, bazen de bölgedeki kolluk kuvvetleri müdahale eder ve ifadelerimizi alır.
Karakol kaç günde ifadeye çağırır?
Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre sınırı 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması gerekir.
Polis karakola nasıl çağırır?
Tanıklık çağrısı, ya çağrı kağıdıyla, kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) evde şahsen bulunmasıyla ya da uygulamada en yaygın yöntem olan telefonla yapılır. Kişinin çağrıya katılma zorunluluğu yoktur, ancak makul bir süre içinde tanıklığa gitmesi önerilir.
Polis niye ifadeye çağırır?
Polis veya savcı tarafından bir olay hakkında ifade vermeniz istendiğinde ve siz ne şikayetçi ne de tanık değilseniz, bu genellikle bir suç şüphesi olduğunu gösterir. Şüpheliyseniz, öncelikle size karşı hangi iddiaların yapıldığını anlamak önemlidir.
Neden ifadeye çağrıldım?
Tanıklık, olayla ilgili bilginizi ve aleyhinize açılan bir suç duyurusu veya şikayet nedeniyle ilk savunma eylemlerinizi almak için verilir. Şüpheli dışındaki kişilerin ifadelerinin sıklıkla kamuya açık ifadeler olarak adlandırıldığı görülmektedir.
Karakolda ifade verirken nelere dikkat edilmeli?
Şüpheli ve sanığın tanıklığı özgür iradelerine dayanmalıdır. Kötü muamele, işkence, uyuşturucu, yorgunluk, aldatma, zorlama veya tehdit veya belirli araçların kullanımı gibi fiziksel veya psikolojik müdahaleler buna engel olamaz. Hiçbir hukuka aykırı avantaj vaat edilemez.
Karakol ifadesi ne kadar sürer?
Beyanname verme süresi kanunen belirli bir süreyle sınırlı değildir. Ancak kolluk kuvvetleri şüpheli/sanığın beyanını makul bir süre içinde tamamlamakla yükümlüdür. Bu süre araştırılan olayın karmaşıklığına, sorulacak soru sayısına ve şüpheli/sanığın sağlık durumuna göre değişebilir.
Birinin beni şikayet ettiğini nasıl anlarım?
Hakkınızda bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğini sorumlu cumhuriyet savcılığından öğrenebilirsiniz. Alternatif olarak, tanık olarak çağrıldığınızda veya size bildirim yapıldığında soruşturma hakkında bilgilendirilebilirsiniz.
Karakola ifadeye çağrılmak ne demek?
Açıklama yapmak veya açıklama yapması istenmek, şüpheliye polis veya jandarma yani kolluk kuvvetleri tarafından soruşturma açılmış bir konu hakkında soru sormak anlamına gelir. Savcı açıklamayı kendisi yapabilir veya savcının talimatı üzerine kolluk kuvvetleri açıklamayı yapabilir. Savcı açıklama yapmakla yükümlü değildir.
Hangi suçlar şikayete tabidir?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda şikâyete konu suçlar şunlardır: Aile dokunulmazlığının ihlali, tehdit, cinsel saldırı, dolandırıcılık, taksirle yaralama, hakaret, hırsızlık, özel hayatın gizliliğini ihlal, karşılıksız senet kullanma, taksirle iflas, çocuk kaçırma ve kasten yaralama.
Neden karakol denmiş?
Etimoloji. Karakol kelimesinin kökeni, “koruyucu, gözetmen, öncü” anlamına gelen Karavul ve türemiş Karavulhane kelimelerinden gelir. Karavul kelimesi Moğolca Karagul kelimesinden Türkçeye geçmiştir.
Şikayet ile ihbar arasındaki fark nedir?
Faili tanımasanız bile şikayette bulunabilirsiniz. Raporlama: Bu, bir kişinin bir suç veya suç olayının şüphelisini ilgili makama bildirmesidir. Herkesin bir rapor yazma hakkı vardır. Ancak şikayette bulunmak, mağdurların veya suçtan zarar gören kişilerin sahip olduğu bir haktır.
Polise ifade vermek sicile işler mi?
Eğer ifade vermek için polis karakoluna veya savcılığa çağrıldıysanız, bu durum veya verdiğiniz ifade hiçbir şekilde sabıka kaydınıza işlenmeyecektir. Sadece tanık olarak gelmemeniz durumunda hakkınızda tutuklama emri çıkarılırsa, bu tutuklama emri polisin GBT (Genel Bilgi Arama) sistemine işlenecektir.
Suç duyurusu nasıl yazılır?
Buna göre; şikâyetçinin adı ve soyadı, kimlik bilgileri, adresi, imzası ve dilekçe tarihi, şikâyete konu olay; işlenen suçun saati, suçu işleyen kişi ve işlenen suçla ilgili Cumhuriyet savcılığının tam adı açık, düzenli ve anlaşılır bir şekilde belirtilmelidir.