Artvin Yusufeli hangi ırk?
Kıpçak Türkleri Toponimi ve etnografik çalışmalara göre Yusufeli bölgesinde Kıpçak Türklerinin yoğun olarak yaşadığı görülmektedir.
Artvin Yusufeli Gürcü mü?
Artvin Gürcüleri yaşadıkları bölgede otokton olup geleneksel olarak Merkez, Borçka, Murgul, Şavşat ve Yusufeli ilçelerinde yaşamaktadırlar.
Yusufeli ne zaman Artvine bağlandı?
Haziran 1926’da Yusufeli kazası Erzurum vilayetinden alınarak 877 sayılı kanunla Artvin’e bağlanmıştır. 1928’de Borçka kazası belediyeye dönüştürülerek 1282 sayılı kanunla Artvin’e bağlanmıştır.
Yusufelinin neyi meşhur?
İlçedeki mikro iklim, bölgede zeytin, üzüm ve narenciye yetiştiriciliği için uygundur. Bu, turizmin yanı sıra ilçe ekonomisine gelir sağlayan önemli bir noktadır. Ünlü sanatçı Zülfü Livaneli’nin ailesi de Yusufeli’lidir.
Artvin hangi ırktan?
Artvin ilinin nüfusu Gürcüler, Hemşinliler, Türkler ve Lazlardan oluşmaktadır.
Artvinlilerin kökeni nedir?
Artvin, Ahameniş döneminde Gürcistan’da da yayılan bir din olan Zerdüştlük ile bağlantılı olarak ortaya çıkan bir yer adı olarak kabul edilir. Artvin, eski Gürcü kaynaklarında “Artavani” olarak anılır.
Artvin Yusufeli Türk mü?
Türkçe konuşan, Türk gelenek, görenek ve kabilelerinin izlerini taşıyan Yusufeli’nin ilk Türk yerleşimcileri, Osmanlı fetihlerinden sonra kardeşleri olan yeni fatihlerle kolayca bütünleşmişler ve Müslüman olmuşlardır.
Gürcülerin kökeni Türk müdür?
Gürcistan Tarihi. Kafkasya’nın yerli halklarından biri ve dünyanın en eski milletlerinden biri olan Gürcüler, en kalabalık nüfusa ve en derin siyasi geleneğe sahip Kafkas halkıdır.
Artvinliler hangi Türk boyundan?
Bugün Ardahan, Posof, Artvin, Şavşat, Yusufeli ve Ardanuç’ta yaşayanların büyük çoğunluğu Ahıska Türklerinin Türkiye’deki temsilcileridir.
Yusufeli hangi Türk boyundandır?
5, Gürcü sarayında inşa edilmiştir.
Artvin Şavşat laz mı?
Şavşat nüfusunun çoğunluğunu Ahıska kökenli Kıpçak Türkleri oluşturmaktadır. Nüfusun küçük bir kısmı ise Gürcülerden oluşmaktadır.
Artvin’in en güzel ilçesi hangisi?
Bu rehber doğrultusunda yapılan detaylı bir araştırma sonucunda Artvin’in en güzel ilçesi belirlendi: Yusufeli. Yapay zeka algoritmaları doğal güzellikler, kültürel zenginlikler, turizm potansiyeli ve yaşam kalitesi gibi birçok kriteri değerlendirdi.
Yusufeli nereli?
Artvin ilinin 104 km güneybatısında, Erzurum yolu üzerinde, Çoruh Nehri kıyısında yer almaktadır. Yusufeli ilçesinin merkezidir. Nüfusu 7.306’dır (2021). Yusufeli kasabası, Çoruh Nehri’nin Barhal ile buluştuğu bir vadide yer almaktadır. Artvin ilinin 104 km güneybatısında, Erzurum yolu üzerinde, Çoruh Nehri kıyısında yer almaktadır. Yusufeli ilçesinin merkezidir. Nüfusu 7’dir.
Yusufeli neden su altında?
Yusufeli’nde inşa edilen baraj su toplamaya başlayınca ilçe sular altında kaldı. Baraj suyu yükselince çoğu yerleşim yeri dipte kalırken, ilçeden taşınan vatandaşlar sular altında kalan evlerini son kez izledi. Artı Bilgi: Artvin’deki Yusufeli Barajı su toplamaya başladı.
Yusufeli neden 7 kez taşındı?
Tarihi boyunca birçok kez taşınan Yusufeli ilçesi, Çoruh Nehri üzerine yapılan barajlar nedeniyle yeniden taşınmaya hazırlanıyor. Tamamlandığında, sınıfında dünyanın en yüksek üçüncü binası olacak.
Artvin Yusufeli hangi boydan?
Bu kasaba ve kaleler Çoruh bölgesindeki Şavşat, Ardanuç, Artvin, Tao/Tav eli, Oltu, Tortum ve Yusufeli bölgelerini kapsıyordu.
Artvin Türk mü laz mı?
Türk Lazları, Türkiye’nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Başta Rize’nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin, Artvin’in ise Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri; Kısmen Borçka ve İkizdere’de yaşıyorlar.
Artvinliler hangi boydan?
Artvin Kıpçak Türkleri saf Türk’tür ve Kıpçak boyuna mensuptur. Tarih profesörleri ve tarih uzmanları da bugün Artvin’in Yusufeli, Şavşat, Ardanuç ve Merkez köylerinin büyük çoğunluğunun (Ahıska Türkçesi konuşanlar) çılgın Kıpçak boyuna mensup olduğunu belirtmektedirler…
Artvin Arhavi hangi Türk boyundan?
Bölgede M.Ö. 831’den itibaren Urartu etkisi belirgindir. M.Ö. 750’lerde bölge KULKHA-ELİ YURDU olarak adlandırılmış ve İyonyalı denizciler burada yaşayan insanlar için KOKLAR terimini kullanmışlardır. KOLIDA adını verdikleri toprakların adının bu isimdeki bir Huri kabilesinden geldiği düşünülmektedir.